Platen draaien met diploma

Iedereen die de nieuwe Martin Garrix of Armin van Buuren wil worden en daar graag een officieel papiertje voor krijgt, kan vanaf september terecht bij het Conservatorium van Amsterdam. Daar start de Amsterdam Electronic Music Academy: een opleiding tot dj of producer.
De opleiding duurt twee jaar en combineert de kennis van conservatoriumdocenten met de ervaring van dj’s en producers. Op andere conservatoria kunnen studenten al vergelijkbare dj-lessen volgen, maar alleen als onderdeel van een andere studie. De Amsterdamse opleiding is als eerste in Nederland volledig gericht op plaatjes draaien en produceren.
De studie is bedoeld voor jonge talenten die al enige dance-ervaring hebben. “In twee jaar tijd krijgen ze onder andere les over de productie en de geschiedenis van dancemuziek”, zegt directeur Janneke van der Wijk tegen Editie NL.
Amsterdam
Het conservatorium merkte dat er veel vraag is naar een opleiding tot dj. “Nu gaat talent vaak naar het buitenland, terwijl er in Nederland zoveel grote producers, dj’s en artiesten zijn die hun kennis graag willen overdragen.”
Het is volgens Van der Wijk dan ook niet meer dan logisch dat Nederland een voltijd dj-opleiding krijgt. “Amsterdam is één van de belangrijkste steden ter wereld voor de dance en in 25 jaar heeft Nederland zich op de kaart gezet als één van de grootste leveranciers van dj’s.”
Maandag is zondag
Het conservatorium houdt rekening met het leven van dj’s en de tijden waarop ze werken. Dat betekent dat de dinsdag, woensdag en donderdag lange lesdagen zijn, maar de vrijdag en maandagochtend zo veel mogelijk worden vrijgehouden.
Ook hoeven studenten niet alleen maar in saaie collegebanken te zitten, maar krijgen ze ook les in bijvoorbeeld clubs of op festivals; overdag en in de avonduren.
De lichting die in september start zal maar uit 20 studenten bestaan. Iedereen die geïnteresseerd is kan zich op zaterdag 10 maart laten informeren op de open dag in de Q-Factory in Amsterdam. De opleiding is trouwens niet goedkoop; het programma kost ruim 20.000 euro en daar krijg je geen studiefinanciering voor.

Dit Artikel is 158 keer bekeken