Het parket van Antwerpen bevestigt dat de doodsoorzaak van de twee vrouwelijke bezoekers van dancefestival Tomorrowland in juli in het Belgische Boom drugsgerelateerd is. Volgens het onderzoek van de aangestelde deskundigen zijn de vrouwen overleden aan een watervergiftiging, veroorzaakt door XTC-gebruik.

De Tsjechische K.E. (33) was op 21 juli 2018 onwel geworden in een tent waar ze tijdens het eerste festivalweekend verbleef. Na een eerste onderzoek in het Heilige Familieziekenhuis in Reet werd de vrouw naar een ziekenhuis in Edegem gevoerd. Daar overleed de Tsjechische op 27 juli.

D.T. (26) uit India kreeg op 29 juli 2018 een hartstilstand op het festivalterrein. De hulpdiensten hebben haar ter plaatse gereanimeerd en overgebracht naar een ziekenhuis. Op 31 juli is ze overleden in Edegem.

Het parket Antwerpen startte een opsporingsonderzoek nadat in de media bericht werd over de twee overlijdens. Op 7 augustus 2018 werden een arts en een toxicoloog aangesteld die de afgenomen bloed-en urinestalen van de twee vrouwen hebben onderzocht. Er zijn duidelijke sporen van XTC teruggevonden.

XTC stimuleert de aanmaak  van het hormoon vasopressine. Dit hormoon heeft een ‘watervasthoudend’ effect. Door de combinatie van drugs, het zweten door de hoge temperaturen en/of het dansen hebben de twee vrouwen overmatig water gedronken. Die zogenaamde waterintoxicatie heeft tot de dood geleid. Het oorzakelijk verband tussen de genomen drugs en het overlijden staat volgens de deskundige onderzoeken vast.

Het parket Antwerpen is hiermee genoodzaakt de dossiers te sluiten.

Dit Artikel is 41 keer bekeken